Bireysel Emeklilik Sistemi yaptırmak, bir BES planına dahil olup uzun süre birikim yapmak ne kadar mantıklı olup olmadığını birkaç farklı açıdan inceleyerek karar vermek daha doğru olacaktır. Çünkü ülkemizde yatırım ve tasarruf mekanizması insanlar tarafından tam olarak bilinmediği için hep bir gereksizlik olarak görülebilir. Genel olarak bizim yatırım ve birikimlerimiz altın, döviz ve vadeli mevduat gibi kanallara yönelmektedir. Buna yastık altı birikimlerimiz de dahil. Hele ki uzun yıllar sabırla beklemek ayrı bir önemli konu olduğu için dikkat edilmesi gereken konulardır.
Bireysel Emeklilik Mantıklı mı?
Ülkemizde çalışan herkesin bir hayalidir emekli olmak. Biran önce çalışma hayatını tamamlayıp emekli maaşıyla geçinmek şüphesiz arzulanan bir durumdur. Ancak gerek emekli olma yaşı, gerek emekli maaşları veya diğer bazı ekonomik ve sosyolojik nedenler insanların emekliliğe bakış açısını değiştirebilir. Bugün milyonlarca insan emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmektedir. Sizce bunda en önemli neden nedir?
Mevcut emekliliğimizin yanında bir ek gelir niteliğinde ikinci bir emeklilik teklif edilse hepimiz koşulsuz kabul ederiz. Aslında BES’te mantık olarak bunu vaat etmektedir. Ancak bunu bazı koşullar karşılığında sunmaktadır. Aslında BES bize bizim olmayan bir şeyi sunmuyor. Doğrudan bizim birikimlerimizi değerlendirip tekrar bize veriyor. Bunun içinde sizin mevcut ihtiyaçlarınızı engellemeden birikim yapmanıza olanak tanıyor. Sizin geliriniz ve harcama gücünüzü dikkate alarak bu kararı size bırakıyor. Aylık ne kadar birikim yapmak istediğinize tamamen kendiniz karar veriyorsunuz. Bu BES’i en mantıklı yapan kısmıdır. Tabi bazı bes planları farklı şartlar sunsa da bugün 100TL gibi bir rakamla dahi başlamanız da mümkündür.
Bireysel Emeklilik Faydaları
Aşağıda bireysel emeklilik sistemine dahil olmanız için avantaj sağlayacak birkaç önemli açıklama bulunmakta. Bunları dikkate alarak kendiniz ne kadar mantıklı ya da mantıksız olduğuna karar verebilirsiniz.
Devlet Katkısı
Benim için en cezbedici kısım şüphesiz %30 gibi bir devlet katkısının olmasıdır. Birikiminize ek bir katkının ve bunun da devlet güvencesinde olması oldukça geçerli bir neden olarak görmekteyim. Her ne kadar kısa vadede küçük gibi görünse de 10 yıl boyunca bu katkıyı almak birikiminizin çok hızlı büyümesine yardımcı olacaktır.
Küçük Birikimler
Her ay ufak miktarları kenara koyup birikim yapmaya çalışmak kolay olmayabilir. Çünkü kısa sürede bir işe yaramayacağı düşüncesine sahip olabilirsiniz. Ancak küçük birikimlerin fon getirileriyle birlikte zaman içinde nasıl bir etki yapacağını gördükçe sizi kesinlikle etkileyecektir. Öyle ki zaman içinde bu küçük birikimleri arttırıp daha ciddi planlar sahibi olabilirsiniz.
Ödeme Kolaylıkları
Seçeceğiniz BES Planına bağlı olarak küçük birikim yapabileceğiniz gibi ödeme aşamasında kolaylıklar bulunmaktadır. Örneğin ödeme güçlüğü çektiğiniz dönemlerde ara verebilir, elinize toplu para geçtiği zamanlarda da fazladan ödeme yapabilirsiniz.
Fon Getirileri
Bugün fon kavramını bilmeyen milyonlarca insan bulunmaktadır. Fon almak, fon yönetmek, doğru fonu seçmek yeterli finansal bilgiyse sahip olmayı gerektir. Oysa BES kapsamında birikimleriniz profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Tabi fon seçiminde özgür olduğunuzu tekrar hatırlatmak isterim. Fon getirilerini, hangi fonun ne kadar kazandığı, fonların zaman içindeki performansları hepsi verilerle açık olduğu için kendi kararınızı vermeniz de bir o kadar kolay olacaktır. Yıl içinde şuan 12 defa fon değiştirme hakkınızın olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini bir başka konuda açıklamaya çalışacağız.
Vaz Geçme
Şüphesiz bu uzun bir birikim sürecidir. Sabırlı olmak ve düzenli para yatırmak en önemli noktadır. Ancak dönem içinde acil nakit ihtiyaçlarınızın olabileceğini veya bir başka yatırım aracına yönelebileceğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için sözleşme detaylarınıza göre BES sözleşmenizi iptal ederek haklarınızı alıp sistemden ayrılabilirsiniz. Bunun için devlet katkısı hak etme süreleri ve giriş aidatı gibi konulara dikkat ederek karar vermeniz önemli olacaktır.